تهویه سالن پرورش قارچ
پرورش قارچ
هر نژاد قارچ، برای اینکه بتواند رشد ایده آل خود را داشته باشد، باید در بهترین شرایط محیطی قرار گیرد. هدف از کنترل شرایط محیطی، ایجاد وضعیت مناسبی برای قارچ و رسیدن به بهترین عملکرد است. از جمله فاکتورهای محیطی که تاثیر بسزایی در تولید و افزایش عملکرد دارد، مسئله تهویه سالن کشت است.
تهویه سالن کشت
اصطلاحا تهویه در اکثر مواقع در بین پرورش دهندگان، به صورت غلط برداشت می شود. به این معنی که هم جریان هوا و هم وجود هوای تازه را به عنوان تهویه در نظر می گیرند. در حالی که این دو موضوع کاملا با هم متفاوت هستند. بنابراین در تهویه سالن باید این دو نکته را مورد توجه قرار داد که از اهمیت بالایی برخوردار هستند:
- جریان و چرخش هوا در سالن و بستر کشت فراهم باشد.
- جریان هوای تازه از بیرون به داخل امکان پذیر باشد.
جریان یافتن هوا
جریان یافتن هوا بدین معنی است که هوای موجود در داخل محیط بسته به چرخش درآید و میزان تبخیر و متعادل گردد.
دماهای تصویر جهت مثال آورده شده است.
جریان هوای تازه
جریان هوای تازه به این معنی است که هوای تازه از بیرون از سالن به داخل سالن بیاید و سبب بهبود شرایط محیطی و افزایش اکسیژن سالن شود.
جریان یافتن هوا
جریان هوا بر روی بستر رشد قارچ، سبب افزایش تبخیر آب خواهد شد و در صورتی که جریان هوا یکنواخت نباشد، بعضی از بسترهای بیش از حد خشک خواهند شد. درصورت افزایش دی اکسید کرین و افزایش رطوبت، سیرکوله انجام می گیرد.
جریان هوای تازه
اهداف جریان هوای تازه در سالن کشت عبارتند از:
- کاهش میزان دی اکسید کرین
- افزایش میزان اکسیژن
- تنظیم دمای مطلوب در داخل اتاق پرورش
- تنظیم رطوبت مطلوب در داخل اتاق پرورش
اگر تفاوت بین شرایط محیط بیرون و داخل سالن زیاد باشد، باید هوای تازه ی وارد شده به داخل سالن را با توجه به فاکتورهای خاص تغییر داد. درصورتی که هوای بیرون خیلی سرد باشد، گرم کردن آن باعث خشک شدن هوا می شود و در این شرایط لازم است که در فواصل معین و قبل از ورود هوای تازه، رطوبت بسترها را افزایش داد.
هواساز ایرواشر
انواع سیستم های تهویه
اساسا دو نوع سیستم تهویه وجود دارد که عبارتند از:
سیستم تهویه کم فشار
در این سیستم، هوا به وسیله فن های مکنده، به داخل سالن های پرورش کشیده شده و سپس هوای تازه از طریق دریچه های ورود هوا، وارد می شود. فن های مخلوط کننده که کمی عقب تر از دریچه ورود هوا قرار دارند، هوای وارد شده را پخش و منتشر می نمایند.
مزایای این سیستم
- یک سیستم نسبتا ساده و ارزان قیمت است.
- این امکان را فراهم می کند که جریان هوا و میزان ورود هوای تازه را به طور مستقل تنظیم نماید.
معایب این سیستم
- هوای تازه وارد شده به داخل سالن پرورش، باید کنترل و متناسب با شرایط محیطی داخل صورت گیرد. ورود هوای سرد تازه از بیرون می تواند سبب مشکلاتی در امر مخلوط کردن و مطبوع کردن هوا به علت سرد بودن هوای ورودی و پایین آمدن آن گردد.
- در صورت استفاده از این سیستم، هوای موجود در فضای سالن با هوای موجود در سالن تفاوت بیشتری دارد.
- وجود فن ها در داخل سالن پرورش سبب تولید صدای زیاد شده و در هنگام برداشت قارچ باید آنها را خاموش نمود که این امر خود باعث کاهش کیفیت قارچ ها می گردد.
سیستم تهویه پر فشار
در این سیستم، هوای تازه از طریق دریچه ورود هوا به داخل کشیده می شود و سپس از طریق واحد خنک کننده، هیتر و رطوبت ساز تحت شرایط پیش آماده شدن (Preconditioning) قرار می گیرد. پس از این هوا به داخل سالن پرورش رفته و این امر سبب ایجاد فشار بالا می گیرد. چرخش هوا می تواند همزمان با ورود هوای تازه و با تنظیم دریچه ها، تنظیم گردد.
مزایای این سیستم
- هوای ورودی قبل از وارد شدن به محیط پرورش، با افزودن رطوبت و تغییر دمای آن به صورت مناسب، تنظیم می شود و با اختلاط هوای سرد بیرون با هوای گرم داخل، مشکلی ایجاد نخواهد کرد زیرا هوای سرد بیرون قبل از آماده شدن و تعدیل دما وارد سالن نخواهد شد (برخلاف سیستم تهویه کم فشار).
- دریچه خروجی هوا می تواند به طور مستقل به یک کانال جداگانه که به طرف واحد تغییر دمای هوای ورودی متصل است، وصل شود.
- فن ها در بیرون از محوطه و فضای پرورش قرار دارند و در نتیجه صدای کم تر داخل سالن می آید.
معایب این سیستم
- این سیستم نسبتا گران است که این هزینه بالا، هم در زمان نصب و هم در طی استفاده از آن وجود دارد.
- تمام هوای وارد شده باید وارد واحدهای Airconditioning شوند که این امر خود نیاز به فشار بالا دارد.
- سرعت جریان یافتن هوا در داخل سالن، زیاد است و بعضی از قارچ ها مانند قارچ صدفی، نسبت به سرعت بالای جریان هوا، واکنش منفی نشان می دهند.
- ۹۵/۱۱/۲۸
- ۱۵۰۶ نمایش
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.